Basis techniek
Hier kunt u meer informatie vinden over de basis techniek en welke functie deze heeft in een zeewater aquarium. Naast deze basis techniek is er nog veel meer techniek beschikbaar om de hobby makkelijker te maken, hier gaan we op de volgende pagina verder op in. Goede techniek is een vereiste voor een succesvol aquarium. Wij raden aan om niet te bezuinigen op de aanschaf van de techniek. Als uw aquarium hierdoor niet goed gaat draaien, raakt u meer geld kwijt door de dood van koralen en vissen, dan dat u uiteindelijk bespaart.

Eiwitafschuimer
Een eiwitafschuimer zuivert zoals de naam al zegt eiwitten uit het water in het aquarium. Eiwitten zitten in ontlasting van de vissen en zijn tegelijkertijd de basis voeding voor giftige stoffen zoals ammoniak en nitriet. Het is dus belangrijk om een goede eiwitafschuimer te kopen.
De keuze voor een eiwitafschuimer is een specifieke keuze die we eigenlijk pas kunnen maken na de keuze welke vissen en/of koralen u wilt houden. Sommige koralen kunnen alleen maar in heel schoon water leven en dit vereist dus ook een andere eiwitafschuimer dan koralen die in vuiler water leven. Producenten geven bij een eiwitafschuimer een advies voor het aquarium volume, in de meeste gevallen kunt u dit advies halveren. Dus voor een 400L aquarium raden wij een eiwitafschuimer met een advies van 800L aan. Als u langs komt bij ons in de winkel kunnen wij u advies op maat geven over de juiste eiwitafschuimer aansluitend op uw wensen.
Opvoerpomp
Een opvoerpomp pomp het water vanuit een sump terug het hoger gelegen aquarium in. De capaciteit van een opvoerpomp is erg belangrijk, de filtering (eiwitafschuimer) staat in de sump. Als er te weinig opvoer capaciteit is kan er dus ook niet genoeg water retour komen langs de filteringstechniek, waardoor de optimale capaciteit van die techniek niet wordt gebruikt. Een opvoerpomp verliest kracht bij elke meter die hij omhoog moet pompen en elk bochtje die het water door moet. Houd hier dus rekening mee met de keuze welke capaciteit uw opvoerpomp moet hebben.
Het is ook mogelijk om aan uw opvoer leiding andere apparatuur te koppelen waar een pomp aan zit, zoals een wervelbedfilter of wierenfilter. Aan het eind van uw opvoer leiding kunt u de uitstroom mogelijkheden splitsen waardoor u op meerdere punten in uw aquarium instroom plaats kan laten vinden. Hiermee kunt u extra stroming in uw aquarium krijgen waardoor u bijvoorbeeld een stromingspomp minder hoeft te plaatsen. Kiest u voor een van deze opties dan heeft u een extra zware opvoerpomp nodig. Tegenwoordig zijn er opvoerpompen die regelbaar zijn met capaciteit, maak hier dus gebruik van als u wellicht in de toekomst meer techniek wil aansluiten op uw opvoerpomp.


Stromingspompen
Stromingspompen in een zeewater aquarium zorgen voor waterverplaatsing (stroming). Koralen hebben stroming nodig om te overleven. Zorg bij stroomuitval dat er altijd stroming in uw aquarium blijft. De hoeveelheid stroming is afhankelijk van de bezetting van het aquarium. Als u zeepaardjes heeft is er heel weinig stroming nodig, maar als u een aquarium vol met Sps koralen heeft kan er eigenlijk niet genoeg stroming zijn.
Stromingspompen kunt u aansluiten op een wavemaker. Deze maken statische pompen dynamisch waardoor u golfvorming in een aquarium kunt maken. De nieuwste stromingspompen zijn bijna standaard uitgerust met een wavemaker en zijn zelfs instelbaar met de stroming.
U ziet het, er is veel mogelijk met stromingspompen. Om u goed advies te kunnen geven over de aanschaf van een stromingspomp nodigen we u graag uit in de winkel.
Verlichting
Verlichting voor een aquarium kunt u zo gek maken als dat u wilt. Van een T5 lamp aan of uit zetten via een tijdschakelaar tot een volledige led lamp met zonsopkomst en -ondergang en zelfs maanfuncties. Er zijn veel verschillende soorten lampen voor boven een zeeaquarium met hele grote prijsverschillen.
Het soort verlichting ligt aan de bezetting van uw aquarium. Een fish only aquarium volstaat met een heel ander lichtspectrum dan een Sps aquarium. Kort samenvattend zijn er 3 verschillende soorten lampen:
T5 verlichting: T5 lampen zijn buislampen in een armatuur en ze zijn in verschillende kleuren (vaak wit, blauw of rood) te koop. T5 verlichting kan dimmend aan en uit gaan i.c.m. een computer maar ook gewoon aan en uit op een tijdschakelaar. Het nadeel van deze lampen is wel dat ze vaak na ongeveer een jaar vervangen dienen te worden, omdat het lichtspectrum na deze tijd minder gaat worden.
Hybride verlichting: Hybride verlichting is een armatuur met T5 en Led verlichting. Bijna altijd is de Led verlichting in deze armaturen blauw. Blauw led licht zorgt voor een fluorescentie bij sommige koralen.
Led verlichting: Met led verlichting kunt u alles doen wat u wilt op het gebied van verlichting. Wilt u het laten onweren boven uw aquarium? Met led verlichting kan het. U zult ook merken dat de prijzen zeer uiteenlopend zijn. Dit is vaak een combinatie van lichtspectrum, lichtintensiteit en functionaliteit (bijvoorbeeld bediening met uw smartphone). Het voordeel van led is dat de lampen veel langer meegaan dan de T5 lampen, dus deze vervangingskosten bespaart u. Al is de aanschaf vaak wel duurder dan een T5 armatuur.
U merkt dat er genoeg te kiezen is op het gebied van verlichting. Kom voor een passend advies even langs in de winkel dan kunnen we uw wensen bespreken.


Verwarming
Een zeeaquarium is een warm water aquarium. De vissen en koralen houden van een aangename temperatuur. De temperatuur in een zeeaquarium regelen we met een verwarmingselement.