Extra techniek
Hieronder vindt u een overzicht met meer techniek die beschikbaar is voor zeewater aquariums. Deze extra techniek is niet per se nodig om een schitterend aquarium te houden maar maakt de hobby wel een stuk makkelijker.

Kalkreactor
Een kalkreactor is een reactor waarmee kalk in zeewater opgelost wordt. Sommige koralen hebben een kalkskelet wat kalk nodig heeft om verder te groeien en dus het koraal groter te laten groeien. Om een kalkreactor goed te laten draaien dien je co2 toevoegen in de reactor om kalk in het water te laten oplossen. Het kalk dat we in de reactor doen is eigenlijk dood koraal (koraalbreuk genoemd). Dit bevat alle soorten kalk in de juiste verhoudingen om een koraal goed te laten groeien. De set die je nodig hebt om een kalkreactor te laten draaien is de volgende:
Wervelbed filter
Een wervelbed filter is een filter waar je o.a. biopallets in kan plaatsen. Met biopallets kun je makkelijk goed gedoseerd carbon aan het aquarium toevoegen wat nitraat en fosfaat verlagend werkt. Het voordeel van deze manier van carbon doseren aan je aquarium is dat het werkt op vraag en aanbod waardoor je nooit kan overdoseren. Om een wervelbed filter met biopallets te laten draaien heb je het volgende nodig:


Doseerpomp
Een doseerpomp is een kleine computer die vloeistoffen per mililiter kan doseren. Een doseercomputer word vaak ingezet om toevoegingen te doseren met een vaste frequentie. Je kan denken aan groeielementen of kleurelementen of wellicht zelfs osmosewater.
Osmose apparaat
Een osmose apparaat maakt van kraanwater omgekeerde osmose (Reverse Osmose ofwel RO). Het water dat verdampt uit een zeewater aquarium vullen we aan met osmose water zodat het zoutgehalte van het water in het aquarium niet te hoog oploopt. Water verdampt uit het aquarium, maar zout niet. Dit kan dus ongemerkt hoog oplopen als je dit met zeewater aanvult. Zoals gezegd maakt een osmose apparaat van kraanwater osmose water, dit gebeurt door filtering. Er zijn verschillende soorten en grootte osmose apparaten met eventueel extra filters. Laat u goed voorlichten over welke het beste voor u is, dit kan veel water besparen.


Bijvulsysteem
Een bijvulsysteem doet eigenlijk precies wat de naam zegt, bijvullen. De meeste systemen gebruiken vlotters. Alle systemen werken hetzelfde, dat als het water onder een bepaald niveau komt, het automatisch gaat bijvullen totdat het hoogste niveau bereikt is. Dit systeem is ideaal om het waterniveau gelijk te houden en het water automatisch aan te laten vullen met osmosewater.
Koeling
Tijdens warme dagen die we in ons koude kikkerlandje kennen hebben we bijna altijd wel een vorm van koeling nodig om het water niet te warm te laten worden zodat er koralen, vissen (voornamelijk garnalen) dood gaan. Kleine aquariums zijn heel goed te koelen door bevroren osmosewater toe te voegen maar bij grote bakken is dit een druppel op een gloeiende plaat. Voor koeling van het aquarium kennen we eigenlijk 2 varianten:
- De zware koelers, dit zijn eigenlijk airco’s voor je aquarium. Enkele nadelen zijn dat ze zijn groot, duur in aanschaf, verbruiken veel stroom en blazen de warme lucht de ruimte in waar de koeler staat. Voordeel is dat je de temperatuur van het water goed constant kunt houden.
- Koeling door middel van ventilatoren op het wateroppervlakte. Door ventilatoren op het wateroppervlakte te laten blazen kun je het water een paar graden laten afkoelen. Dit systeem is goedkoop qua stroom en aanschaf. Nadeel is dat ze op je aquarium moeten staan (een kap moet eventueel open blijven), veel waterverdamping veroorzaken en maar een paar graden kan koelen (dit kleine beetje is vaak wel genoeg voor de warmste dagen).
