Een zeeaquarium is heel moeilijk en een tijdrovende hobby?!
Er is een vooroordeel over een zeewater aquarium, dat het heel moeilijk is en veel tijd kost om te onderhouden. Dit willen wij gelijk tegenspreken, want het is echt niet moeilijk om een mooi zoutwater aquarium te onderhouden.
De tijd die u bezig bent met onderhoud valt reuze mee. Iedere dag willen vissen eten, het liefst twee keer per dag kleine porties. Dat kost niet meer dan 2 minuten per dag. Twee à drie keer per week raden wij aan om de eiwitafschuimer schoon te maken. Dit is een kwestie van leeg gooien, er een borstel er door heen halen en kost niet meer dan 5 minuten per keer. Wij raden aan om iedere week een watertest te doen om te kijken hoe uw water waardes ervoor staan. Dit kost u een kwartiertje hooguit. Het bijvullen van verdampingswater (osmose water) is seconden werk. Voor een waterwissel raden wij aan één keer in de twee weken 10% van het water te wisselen. In de praktijk beslaat dat vaak niet meer dan een half uur. U ziet dus dat het echt wel mee valt hoeveel onderhoud u eraan heeft. Hoe minder u in het water komt met uw handen, hoe beter het is voor een zeeaquarium!
Op de volgende pagina gaan we inhoudelijk in op de techniek die beschikbaar is en wat de functie is van deze apparaten. Goede techniek is een vereiste voor een succesvol aquarium. Wij raden aan om niet te bezuinigen op de aanschaf van de techniek. Als uw aquarium hierdoor niet goed gaat draaien, raakt u meer geld kwijt door de dood van koralen en vissen, dan dat u uiteindelijk bespaart.
Wat heeft u nodig om een zeeaquarium succesvol te kunnen houden?
De basis techniek voor alle verschillende soorten zeeaquariums zijn vrijwel hetzelfde:
- Aquarium
- Verlichting
- Eiwitafschuimer
- Stromingspompen
- Opvoerpomp (indien u een sump heeft)
Als u op de link klikt komt u bij de productcategorie in onze webshop.
Hieronder gaan we per aquariumsoort dieper in op wat u precies nodig heeft om een succesvol aquarium te houden.

Combinatie aquarium
Onder een combinatie aquarium verstaan we een inhoud met vissen en koralen.
Voor een combinatie aquarium heeft u goede verlichting nodig om uw koralen te laten groeien. De keuze van verlichting kan per soort koraal (soft, lps of sps) anders zijn. Sps koralen hebben veel meer licht nodig dan soft koralen en dit kan u veel geld schelen bij de aanschaf van verlichting. Klik hier om meer informatie te krijgen over de verlichting.
Ook de keuze van de eiwitafschuimer kunt u af laten hangen van welke soort koralen uw wilt gaan houden. Soft koralen houden van vuiler water (u kunt volstaan met eiwitafschuimer van mindere kwaliteit), terwijl Sps koralen veel schoner water willen (wat dus een kwalitatief betere eiwitafschuimer betekend). Klik hier om meer informatie te krijgen over de eiwitafschuimers.
Hoeveel liter stroming u nodig heeft is wederom ook afhankelijk van de koralen. Wij adviseren als maatstaaf het volgende: Softkoralen volstaan met 20x het watervolume van uw aquarium aan stroming. Lps koralen volstaan met 20-25x het watervolume aan stroming en Sps koralen moeten meer dan 25x het watervolume aan stroming hebben. Klik hier om meer informatie te krijgen over de stromingspompen.
Indien u een sump onder uw aquarium heeft ontkomt u niet aan een opvoerpomp. Deze pompt het water terug uw aquarium in. Een maatstaaf is dat de kracht van de pomp minimaal 6x het watervolume van uw aquarium moet zijn. Een opvoerpomp verliest kracht bij elke meter die hij omhoog moet pompen en elk bochtje die het water door moet. Dit kan er dus voor zorgen dat wij u een zwaardere opvoerpomp voor uw situatie aanraden. Klik hier om meer informatie te krijgen over de opvoerpompen.
Fish only:
Bij een fish only aquarium gaan we er vanuit dat vissen de overhand hebben in het aquarium met (bijna) geen koralen. Een aquarium met zeepaardjes verstaan wij ook onder een zeeaquarium.
Bij een fish only aquarium is verlichting minder belangrijk dan een aquarium vol met koralen. Het ligt er net aan hoeveel en welke koralen u in het aquarium wilt plaatsen, welke verlichting u zal gaan kiezen. Laat u hier goed over voorlichten door ons in de winkel.
Een eiwitafschuimer is in dit type aquarium het hart van het aquarium en zuivert het water. Gezien het feit dat u de vissen veel zal gaan voeren is dit heel belangrijk. Kies een eiwitafschuimer met een overcapaciteit om uw water zo goed mogelijk schoon te krijgen. Waarschijnlijk zult u altijd wat hogere water waardes meten i.v.m. de vervuiling.
De stroming is minder relevant voor vissen t.o.v. koralen, al kan te veel stroming bij sommige soorten vis tot de dood leiden. Laat u dus goed voorlichten op dit punt.
Waar u bij de keuze van een opvoerpomp op moet letten is dat er genoeg water langs uw eiwitafschuimer komt. Als uw eiwitafschuimer bijvoorbeeld 1500 liter per uur kan aanzuigen, zorg dan dat er minimaal 3000 liter per uur wordt opgevoerd. Een opvoerpomp verliest kracht bij elke meter die hij omhoog moet pompen en elk bochtje die het water door moet. Dit kan er dus voor zorgen dat we u een zwaardere opvoerpomp voor uw situatie aanraden. Klik hier om meer informatie te krijgen over de opvoerpompen.
