De meest voorkomende problemen met bacteriën zijn de Cyano bacterie. Er zit een groot verschil tussen algen en bacterie problemen, het makkelijkste om het verschil is te zien als het licht uit is in je aquarium. De bacteriën zullen niet meer zichtbaar zijn als het licht uit is namelijk. Zijn ze nog steeds zichtbaar als het licht uit is, dan heb je dus algen en deze word op de volgende pagina behandeld.
De Cyano bacterie is er in een groene en rode variant. Hieronder gaan we er verder op in en ook de behandeling komt natuurlijk aan bod!

Groene Cyano
Zoals de titel eigenlijk al verklapt is de kleur van deze cyanobacterie groen van kleur. Het ziet er vaak uit als een groene deken die zich verspreidt en begint plat. Als je het z’n gang zou laten gaan komen er na een tijdje luchtbelletjes uit en word het ook draadachtig omhoog.
Op de foto links zie je een voorbeeld van groene cyano en rechts zie je hoe het eruit ziet onder de microscoop.


Rode Cyano / Rode Flap
Zoals ook hier de titel eigenlijk al verklapt is de kleur van deze cyanobacterie rood van kleur, het word ook wel rode flap genoemd. Het ziet er vaak uit als een rode deken die zich verspreidt en begint plat. Als je het z’n gang zou laten gaan komen er na een tijdje luchtbelletjes uit en word het ook draadachtig omhoog.
Op de foto links zie je een voorbeeld van de rode cyano en rechts zie je hoe het eruit ziet onder de microscoop.

Oorzaak/Bestrijding
Over de oorzaak van het zichtbaar worden van de cyano bacterie in je aquarium zijn een hoop discussie’s geweest. Je ziet het in ingedraaide aquariums vaak de kop op steken bij het begin van een periode met mooi weer (zowel in de winters als de zomers). Een feit is dat de voeding van cyano nutie-en zijn, doordat je bacterie cultuur deze toename in nutrie-en niet kan verwerken kan het als voedingsstof voor de cyano bacterie gaan dienen. Bij de bestrijding moeten we uit eindelijk zorgen dat de bacterie culturen weer op orde zijn zodat het niet makkelijk kan terugkomen.
Het bestrijden van de cyano kan je heel makkelijk doen door het af te zuigen en bacteriën toe te voegen. Wij geven de voorkeur aan BioDigest of de Bacterial Activator deze toevoegingen hebben de meeste bacterie culturen in zich voor een goede bacterieopbouw. Het toevoegen van Fythoplakton is ook een goede stabilisator voor alle bacteriën in je aquarium. Deze methode is vaak langdurig en bij grote uitbraak van cyano word er gekozen om met een bestrijdingsmiddel te werken. Zelf hebben wij goede ervaringen met Excital en Re-Fresh Evolution. Na het werken met een bestrijdingsmiddel raden wij altijd aan om bacteriën of fythoplakton toe te voegen!